Yenilenebilir enerji kaynaklarının doğası gereği, üretim kapasiteleri termik, nükleer veya hidrolik santraller gibi merkezi enerji üretim santrallerine kıyas ile oldukça düşük seviyelerdedir.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecek enerji üretimi genellikle yerel bir ihtiyacın doğrudan karşılanabilmesi düzeyinde olacağından, bu enerji kaynaklarına genel olarak dağıtılmış elektrik üreteçleri olarak bakılabilir.
Tüm dünyada yukarıda belirtilen stratejiler doğrultusunda Dağıtılmış Elektrik Üretimi konusunda yoğun çalışmalar yapılmaktadır.
Ayrıca elektrik enerjisine her geçen gün artan talebe paralel olarak Dağıtılmış Elektrik Üretimi (DEÜ) merkezi elektrik şebekelerini destekleyen veya tamamen elektrik tüketimini karşılayacak yerel üretim birimleri olarak görülmektedir. Dağıtılmış Elektrik Jeneratorleri (DEJ) geleneksel güç üretim ve dağıtım sistemlerinde var olan kayıplara maruz kalmadan daha ekonomik ve sürekli elektrik enerjisi üretecek ve ayrıca elektrik enerjisinin kalitesinde bir iyileşme ile birlikte enerji maliyetinde de bir azalma sağlayacaktır.
Bundan dolayı DEÜ sistemlerinin 2020 yılına kadar toplam elektrik enerjisi üretiminin %20-%30'unu karşılaması beklenmektedir.
Enerjiye olan ihtiyacın endüstriyel toplumlarda hızla artıyor olması ofis veya ev ortamlarında, elektrik şebekelerine eklenecek DEÜ sistemlerin kullanımını çok daha çekici ve zorunlu kılacak bir etken olarak görülmektedir.
Yukarıda izah edilen gelişmelere dayalı olarak, ürün gamımıza eklenen bu sistemin geliştirilmesi için bir proje başlatılmış ve sistemin yerli ve ithal benzerlerine göre birçok yeniliği ve üstünlüğü içerecek şekilde yürütülmesi hedeflenmiştir.
Bu proje ile geliştirilen sistemin pazar ve sektördeki (yurt içinde ve dışında) benzerlerine göre aşağıdaki farklılıklara, avantajlara ve üstünlüklere sahip olması hedeflenmiş ve gerçekleştirilmiştir.
Mevcut sistemlerde, maliyetleri göreceli olarak aşağıya çekmek amacıyla, güneş paneli taşıyıcı sistemleri tamamen çelik konstrüksiyon olarak yapıldığından çok ağır ve hantal bir yapıya sahiptir. Bu yapı nakliye giderlerini arttırmakta, aynı zamanda da montaj esnasında büyük ölçüde makine gücü kullanımı gerektirmektedir. Ürünlerimizde ise; güneş panellerini taşıyacak sistemin özel kesit ve geometrilere sahip, ekstrüzyon yöntemiyle elde edilen alüminyum profiller kullanılmaktadır.
Hafif yapılı bu profiller kullanılarak taşıyıcı sistemin iskelet yapısı oluşturulacağından montaj kolaylıklarını sağlayan özel bağlantı elemanları montaj zamanından da tasarruf edilmesini sağlamaktadır.
Mevcut sistemlerde güneş takip sistemi her ne kadar sistemin verimini artırsa da tahrik sistemleri çok fazla enerji harcadığından dolayı kullanımı pek tercih edilmemektedir. Taşıyıcı yapının hafifletilmiş olması, burada harcanan enerji miktarını da azaltmakta, astronomik saate bağlı yönlendirme algoritması sayesinde, minimum enerji sarfiyatıyla en doğru konumlandırma yapılmaktadır. Bu şekilde de daha verimli enerji hasadı yapılabilmektedir.
Taşıyıcı sistemin üzerine PV güneş panellerinin yerleştirme optimizasyonu yapılarak, minimum sayıda tahrik elemanı kullanılmakta, özel mekanizma yapısı ile de minimum hata ile pozisyonlama yapılmaktadır. Tam otomatik ve akıllı güneş paneli temizleme sistemi ile temizlik için harcanacak enerji miktarı da hesaplanarak, temizleme gereksinimleri belirlenmekte ve bu sayede de optimum verim elde edilmektedir.
Panel dizileri ile güç merkezi arasındaki Doğru Ekım Enerji taşıma maliyetlerini yok etmek amacıyla, Paneller üzerine yerleştirilen 250 Watt ile 3KW arası güçler için özel olarak tasarlanan, Alçak Gerilim (AG) şebekesine doğrudan bağlanabilen mikroinverterler sistemin toplam verimliliğinin arttırılmasını, aynı zamanda da servis ve bakım maliyetlerinin aşağı çekilmesini sağlamaktadır.
İnvertörlerde kullanılan özgün anahtarlama algoritmaları ve AG şebekesine doğrudan bağlanabilme özellikleri sayesinde de, İnverter verimleri teknolojinin ulaşabildiği maksimum seviyelere çıkartılmıştır.
Mikroinverterlerin her panel için ayrı ayrı kullanılması ile Maksimum Güç noktası tespiti her panel için ayrı ayrı yapılmakta, bu şekilde de panel verimleri de en üst düzeye çıkartılabilmektedir.
Sistem verimliliğinin arttırılmasına yönelik bu çalışmalar sayesinde, konvansiyonel sistemlere göre, tüm sistemin veriminde, %40 a varan verim artışı sağlanmaktadır.
Güneş enerjisi ve güneş izleme sistemi sistemlerin kurulumu ve işletilmesi konularında anahtar teslim çözümler sunar.
İstemiş olduğunuz sistem büyüklüğü ne olursa olsun ;
projeleriniz için anahtar teslim güneş enerjisi sistemleri kurmak için bizimle irtibat kurabilirseniz.